Slakken en de longworm

Hoe longworm herkennen?

Longworminfecties kunnen een brede waaier van symptomen vertonen die gemakkelijk kunnen verward worden met andere ziektes.

Gelukkig kunnen de verbeterde detectiemethodes zoals bloedtesten en staalnames van uitwerpselen meer en meer gevallen bevestigen.

Uw dierenarts kan de testen, die kunnen helpen vaststellen of uw hond besmet is met de longwormparasiet, uitvoeren of laten uitvoeren.

Er is een grote variatie aan symptomen mogelijk, van helemaal geen tot zelfs plotse sterfte.

Meestal zijn er ademhalingsproblemen, zoals hoesten, kokhalzen, plotse vermoeidheid maar ook weinig eetlust.

Regelmatig worden ook bloedingen vastgesteld, zoals het blijven bloeden van kleine wondjes of bloedingen in het oogwit. Soms zijn er verlammingen of spasmen aanwezig.

Indien uw hond 1 of meerdere van onderstaande symptomen vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Ademhalingsmoeilijkheden

- Hoesten
- Snel vermoeid
- Slechte bloedstolling
- Overmatig bloeden van zelfs een kleine wonde/snee
- Neusbloeding
- Oogbloeding
- Bloedarmoede (bleekheid rondom ogen en tandvlees)

Algemeen ziektebeeld

- Gewichtsverlies
- Weinig eetlust
- Braken
- Diarree

Veranderingen in gedrag

- Depressie
- Lethargie
- Beroerte (aanval)

Wat is de longworm?

De longworm (Angiostrongylus vasorum) is een parasiet die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken bij uw hond en zelfs fataal kan zijn indien deze niet tijdig wordt gediagnosticeerd.

Volwassen longwormen leven in het rechterhart en de longslagaders van de hond en kunnen dodelijk zijn. Ze zijn langwerpig en rond en kunnen tot 2,5 cm lang worden.
De larven van deze worm migreren naar de longen, waar ze schade en ontstekingen veroorzaken aan de longbloedvaten en de longblaasjes.

Om die reden wordt het een longworm genoemd. De larven komen uiteindelijk met de stoelgang naar buiten maar ze zijn te klein om met het blote oog waar te nemen.

Doordat slakken de stoelgang opeten komen deze longwormlarven in de slak terecht en kunnen deze slakken uw hond gaan besmetten.

Alle honden kunnen besmet raken, ongeacht hun ras of leeftijd, maar jongere honden lijken vatbaarder te zijn om de parasiet op te pikken. Men denkt dat het komt omdat jonge honden nieuwsgieriger zijn en dus gemakkelijker met slakken in contact komen. Honden die erom bekend staan slakken te eten behoren ook tot de hogere risicogroep.

Honden bouwen geen weerstand/immuniteit op tegen deze ziekte en bijgevolg kunnen honden die al een keer besmet geweest zijn, opnieuw besmet worden.

Er bestaan ook nog andere soorten longwormen (Crenosoma vulpis) die uw hond kunnen infecteren. Indien u zich op welke manier dan ook zorgen maakt om uw hond, vraag uw dierenarts om advies.
Uw dierenarts kent de voorgeschiedenis van uw hond, kan het dier onderzoeken en kan testen laten uitvoeren om longworm vast te stellen.

Ook katten kunnen besmet worden met een longworm via slakken maar dat is niet dezelfde longworm als bij honden. Bij katten heet deze longworm Aelurostrongylus abstrusus.

Indien u denkt dat uw kat mogelijks gelijkaardige symptomen vertoont als deze beschreven bij de hond (vooral hoesten en ademhalingsproblemen), neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Voor zover bekend is de longworm (Angiostrongylus vasorum) niet besmettelijk voor de mens.  Echter, honden en katten kunnen drager zijn van rondwormen die ziektes kunnen overdragen naar de mens.
Meer informatie over rondwormen en andere parasieten vindt u op onze website “Happypets.bayer.be”.

Indien u zich door het lezen van bovenstaande informatie zorgen maakt of indien u nog vragen heeft, aarzel niet om contact op te nemen met uw dierenarts.

Levenscyclus

1. De volwassen wormen zijn terug te vinden in het hart en de longslagaders. De wormen leggen eitjes en de uitgekomen larven komen  terecht in de luchtwegen en de longen.

2. De larven worden opgehoest en daarna ingeslikt en uitgescheiden via de uitwerpselen.

3. (Naakt)slakken nemen de larven op door in contact te komen met de uitwerpselen en vormen zo een potentiële bedreiging voor nieuwsgierige honden.

4. Kikkers kunnen ook deel uitmaken van de levenscyclus van de longworm.

5. Vossen zijn natuurlijke gastheren voor longwormen en zijn ook verantwoordelijk voor de verspreiding van de ziekte.

 

De ontwikkeling van de worm in de hond verloopt traag en duurt ongeveer 40 – 60 dagen (Elsheika et al. 2014). Dus een hond die bijvoorbeeld in juni een besmette slak opeet, zal pas in augustus symptomen kunnen beginnen vertonen.

 

 

Levenscyclus longworm

Film